
Serviciile noastre
Lucrul cu datoriile debitoare
În relațiile comerciale deseori se întâmplă ca, contra-părțile să întârzie executarea obligațiilor de plată ceea ce, pentru minimizarea sau înlătură riscurilor de pierdere a banilor, impune necesitatea întreprinderii unor măsuri efective și prompte în vederea recuperării datoriilor.
Echipa Cases Solution are o experiență amplă în aplicarea celor mai eficiente măsuri de recuperare a datoriilor și Vă putem propune diverse soluții pentru recuperarea datoriilor atît în faza extrajudiciară cît și în faza judiciară.
Faza extrajudiciară constă în identificarea diferitor oportunități pentru o soluționare amiabilă a litigiului și include:
-
Analiza documentelor. La recepționarea setului de acte de la creditor, se efectuează o analiză primară a documentelor care pot fi utilizate în cadrul acestui caz. Acestea pot fi contracte, facturi și alte documente care confirmă existența datoriilor.
-
Pregătirea somației. În baza documentelor recepționate, se întocmește o somație (document oficial trimis debitorului, care indică valoarea datoriei, data scadenței acesteia și alte circumstanțe relevante).
-
Expedierea somației. După pregătirea și verificarea somației, aceasta va fi expediată prin poștă sau înmânată personal debitorului.
-
Măsuri suplimentare. În cazul în care debitorul nu reacționează la solicitarea de a satisface cerințele din somație, se întreprind măsuri pentru identificarea cauzelor lipsei de reacție sau a refuzului de a achita datoria și prin negocieri se identifică mecanisme reciproc avantajoase atît creditorului cît și debitorului pentru a recupera/stinge eșalonat datoria.
De cele mai mult ori soluțiile aplicate duc, într-un termen rezonabil, la recuperarea integrală a datoriilor, însă în unele cazuri, este necesar de a prucede la faza judiciară. Dacă nu există niciun răspunsla somație din partea debitorului sau dacă acesta a ignorat tentativele de a lua legătura cu el, precum și în alte cazuri, echipa noastră, la solicitarea clientului va purcede la recuperarea datoriilor prin intermediul instanțelor de judecată.
Faza judiciară include:
-
Etapa pregătitoare. În cadrul acestei etape se colectează probele necesare, se analizează legislația aplicabilă, se întocmește cererea de chemare în judecată, etc.
-
Înaintarea acțiunii. Potrivit Legii cu privire la taxa de stat, pentru cererile de chemare în judecată privitor la litigiile cu caracter patrimonial urmează de achitat o taxă de 3% din suma încasată, dar nu mai puțin de 150 lei și nu mai mult de 25 000 lei de la persoane fizice și nu mai puțin de 270 lei și nu mai mult de 50 000 lei de la persoane juridice.
-
Procesul de judecată. La această etapă, fiecare parte își prezintă probele și argumentele care demonstrează temeinicia pretențiilor înaintate.
-
Ridicarea titlului executoriu. Faza judiciară se finalizează cu pronunțarea hotărârii de către instanța de judecată și eliberarea titlului executoriu. Dispunând de aceste documente, la solicitarea clientului putem purcede la faza de executare silită.